Page 18 - Gal Etrusco Cimino
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dotti Tipici
Castagne: boscose dolcezze
Lasciando la pianura in direzione delle colline o camminando lungo le coste ripide che salgono verso il vulcano di Vico, ritroviamo
i boschi ombrosi dei Cimini e quell’atmosfera magica, quella sensazione di sospensione del tempo, che doveva caratterizzare
l’antica Selva Cimina, il bosco sacro degli Etruschi, regno di Vertumno, la potente divinità della natura capace di infinite meta-
morfosi. Qui siamo accolti da un esercito di giganti: monumentali masse scure come immobili sentinelle vigilano sul Territorio
etrusco cimino e ci parlano dell’alternarsi delle stagioni, del passare degli anni, del susseguirsi delle epoche. Corpi possenti
scolpiti dalle potature, rami massicci che si contorcono nell’aria, i castagni centenari dei Cimini raccontano la storia dei popoli
che, con infinita pazienza, hanno coltivato questi boschi arricchendone la biodiversità.
Documentata fin dall'antichità, la diffusione del castagno nei Cimini ha dato vita a una cultura ricca di tradizioni che si è tra-
mandata fino all’ultimo dopoguerra quando ancora dal castagno si ricavavano tutti gli elementi essenziali della vita contadina:
nutrimento, materiale da costruzione, mobilia, calore, attrezzi da lavoro. Il complesso trattamento necessario per conservare le
deperibili castagne ha lasciato tracce indelebili sul territorio ed è tutt’oggi possibile trovare, lungo i margini dei vecchi boschi,
le piccole case in pietra dove le castagne venivano essiccate o i ruderi dei mulini utilizzati per ricavarne la farina.
Oggi quell’antica tradizione rivive nel MARRONE DEI MONTI CIMINI, iscritto nel Registro delle denominazioni di origine protette,
che si ottiene dalla consociazione tra un ecotipo locale di Castanea sativa, la Castagna domestica dei Monti Cimini, e le cultivar
Marrone Fiorentino e Marrone Primaticcio. Il Marrone dei Monti Cimini è un frutto di pezzatura medio-grande, dolce e saporito
adatto sia ad essere consumato fresco, sia per la realizzazione dei meravigliosi marron glacé.
While leaving the level ground to climb the hills, or walking along the steep scope getting into the volcano of Vico, the shady woods of the Ciminian Hills arise.
The woods create a magical atmosphere, that feeling of time break, typical of the ancient ‘Selva Cimina’ (Ciminian Wood), the sacred wood of the Etruscans, realm
of Volumnia, the powerful goddess of nature able to mutate into endless shapes. There, an army of giants welcomes the visitor: monumental dark bulks, as steady
as guards, watch over the Etruscan Ciminian Land. They narrate the tales of seasons taking turns, of the years passing by, of the different ages. Powerful bodies
carved out by pruning, mighty branches twisted in the air, the centennial chestnut trees of the Ciminian Hills tell the story of peoples that patiently grew those
woods enriching their bio-diversity. The diffusion of the chestnut tree of the Ciminian Hills is chronicled since the olden days, when it gave life to an culture rich
in traditions. These traditions were preserved until the aftermath of the WWII, when the hazel tree represented the source of all essentials elements of the rural
culture namely, the nourishment, building supplies, furniture, heath, and tools. The complex process of preservation of the delicate hazelnut left inescapable signs
on the area. It is still possible to find on the edge of the woods, small houses of stones where the chestnuts were dried out, or the mills used to produce the flour.
The same very old tradition is kept alive with the MARRONE (chestnut) of the CIMINIAN HILLS, that is included in the Controlled designation of origin registry. It is
obtained from the intercropping between a local ecotype of chestnuts called Sativa, the domestic Chestnut of the Ciminian Hills, and the Marrone Fiorentino and
Marrone Primaticcio varieties. The MARRONE of the CIMINIAN HILLS is a medium-large fruit, sweet and tasty, suitable to be eaten fresh (the scent of roasted
chestnuts fills the air at the first hints of autumn), as well as after the process of candying producing the marvellous ‘marron glacé’ (the process of candying is a
way to keep the delicious flavour of chestnuts for longer periods). The flour, made from fruits of smaller size, is used to prepare the delicious chestnut cake and
tasty fettuccine, matching perfectly with hare sauce.
Castagne: boscose dolcezze
Lasciando la pianura in direzione delle colline o camminando lungo le coste ripide che salgono verso il vulcano di Vico, ritroviamo
i boschi ombrosi dei Cimini e quell’atmosfera magica, quella sensazione di sospensione del tempo, che doveva caratterizzare
l’antica Selva Cimina, il bosco sacro degli Etruschi, regno di Vertumno, la potente divinità della natura capace di infinite meta-
morfosi. Qui siamo accolti da un esercito di giganti: monumentali masse scure come immobili sentinelle vigilano sul Territorio
etrusco cimino e ci parlano dell’alternarsi delle stagioni, del passare degli anni, del susseguirsi delle epoche. Corpi possenti
scolpiti dalle potature, rami massicci che si contorcono nell’aria, i castagni centenari dei Cimini raccontano la storia dei popoli
che, con infinita pazienza, hanno coltivato questi boschi arricchendone la biodiversità.
Documentata fin dall'antichità, la diffusione del castagno nei Cimini ha dato vita a una cultura ricca di tradizioni che si è tra-
mandata fino all’ultimo dopoguerra quando ancora dal castagno si ricavavano tutti gli elementi essenziali della vita contadina:
nutrimento, materiale da costruzione, mobilia, calore, attrezzi da lavoro. Il complesso trattamento necessario per conservare le
deperibili castagne ha lasciato tracce indelebili sul territorio ed è tutt’oggi possibile trovare, lungo i margini dei vecchi boschi,
le piccole case in pietra dove le castagne venivano essiccate o i ruderi dei mulini utilizzati per ricavarne la farina.
Oggi quell’antica tradizione rivive nel MARRONE DEI MONTI CIMINI, iscritto nel Registro delle denominazioni di origine protette,
che si ottiene dalla consociazione tra un ecotipo locale di Castanea sativa, la Castagna domestica dei Monti Cimini, e le cultivar
Marrone Fiorentino e Marrone Primaticcio. Il Marrone dei Monti Cimini è un frutto di pezzatura medio-grande, dolce e saporito
adatto sia ad essere consumato fresco, sia per la realizzazione dei meravigliosi marron glacé.
While leaving the level ground to climb the hills, or walking along the steep scope getting into the volcano of Vico, the shady woods of the Ciminian Hills arise.
The woods create a magical atmosphere, that feeling of time break, typical of the ancient ‘Selva Cimina’ (Ciminian Wood), the sacred wood of the Etruscans, realm
of Volumnia, the powerful goddess of nature able to mutate into endless shapes. There, an army of giants welcomes the visitor: monumental dark bulks, as steady
as guards, watch over the Etruscan Ciminian Land. They narrate the tales of seasons taking turns, of the years passing by, of the different ages. Powerful bodies
carved out by pruning, mighty branches twisted in the air, the centennial chestnut trees of the Ciminian Hills tell the story of peoples that patiently grew those
woods enriching their bio-diversity. The diffusion of the chestnut tree of the Ciminian Hills is chronicled since the olden days, when it gave life to an culture rich
in traditions. These traditions were preserved until the aftermath of the WWII, when the hazel tree represented the source of all essentials elements of the rural
culture namely, the nourishment, building supplies, furniture, heath, and tools. The complex process of preservation of the delicate hazelnut left inescapable signs
on the area. It is still possible to find on the edge of the woods, small houses of stones where the chestnuts were dried out, or the mills used to produce the flour.
The same very old tradition is kept alive with the MARRONE (chestnut) of the CIMINIAN HILLS, that is included in the Controlled designation of origin registry. It is
obtained from the intercropping between a local ecotype of chestnuts called Sativa, the domestic Chestnut of the Ciminian Hills, and the Marrone Fiorentino and
Marrone Primaticcio varieties. The MARRONE of the CIMINIAN HILLS is a medium-large fruit, sweet and tasty, suitable to be eaten fresh (the scent of roasted
chestnuts fills the air at the first hints of autumn), as well as after the process of candying producing the marvellous ‘marron glacé’ (the process of candying is a
way to keep the delicious flavour of chestnuts for longer periods). The flour, made from fruits of smaller size, is used to prepare the delicious chestnut cake and
tasty fettuccine, matching perfectly with hare sauce.